Proiecte în curs de derulare în acest an:

Videoconferința British Council

4 noiembrie 2011, începând cu orele 13:30, sediul British Council București

Videoconferința este rezultatul colaborării dintre Clubul Econosofia și British Council România.

Ea face parte din proiectul „Economics Through a Macrofying Glass“ (EMG) și reprezintă o oportunitate de a aduce față în față un specialist de renume global din mediul economic și studenți &  professionals pasionați de economie și cultură.  Scopul videoconferinţei este de a crea un cadru pentru dezbateri care să aprofundeze temele propuse și să conducă la dezvoltarea de idei noi.

Speaker: Paul Collier – profesor economie (Oxford), director  Centre for the Study of African Economies, autor “The bottom billion”

Key topics:

 • The economic development of the third-world
 • Africa’s future: How Europe can help?
 • Poverty and democracy

Econosofia Conferences

Proiectul constă într-o serie de conferințe adresate atât membrilor Econosofia, cât și studenților interesați de economie din ASE, ce au ca scop facilitarea interacțiunii dintre studenți și specialiști de renume din mediul economic românesc. Conferințele se vor desfășura sub forma unui dialog deschis pe teme din domenii precum: macroeconomie, financiar-bancar, risk management, piețe de capital, trezorerie etc.

Eco Nuts

Este un proiect care oferă un mix între studii de caz și analize asupra unui set de țări pe care le vom studia din mai multe perspective: economic, politic, cultural, demografic. Nu vom uita să adăugam la toate acestea jocul și creativitatea!

STC. Sesiuni de traininguri pentru creier

Este proiectul în care membrii pot să crească și să contribuie apoi cu experiența și cunoștințele lor la procesul de învățare al tuturor. STC îmbină într-un mod inedit instrumente utile de învățare precum: traininguri și seminarii pe softuri de cercetare economica, modelare și previziuni economice.

 

2010-2011

Președinte: Roxana Popescu

Economics through a Macrofying Glass

1 – 14 august 2011, Project Manager: Mircea Cernea

A opta editia a EMG si-a propus sa reuneasca timp de 14 zile 25 de studenti pasionati de macroenonomie, finante si politici publice pentru a asista la seminarii sustinute de invitati de traditie precum: precum domnul Lajos Bokros, profesor la Central European University si fost director la Banca Mondiala, domnul Valentin Lazea – economist sef la BNR, domnul Lucian Anghel, economist sef al BCR, domnul Nicolaie Chidesciuc, economist def al ING, domnul Tony Lybeck , reprezentant regional al FMI pentru Romania si Bulgaria sau doamna Sonja Kreibich, din partea ambasadei Germaniei.

Pe parcursul celor doua saptamani, studentii, impartiti in patru echipe, au lucrat la niste lucrari de cercetare avand subiecte inrudite cu tema scolii de vara: Metode moderne de crestere economica. Lucrarea castigatoare a fost a fost u studiu comparativ despre modelul chinez de crestere versus cel indian.

Econosofia Conferences

Un  proiect ce are ca obiectiv organizarea de conferinţe lunare în special pentru studenţii facultaţilor din ASE, facilitându-se astfel interacţiunea cu nume sonore din mediul academic românesc. Pana acum printre invitati s-au numarat: domnul Lucian Croitoru (BNR), domnul Vlad Muscalu (ING), domnul Adrian Codirlasu (ING), domnul Bogdan Bilaus (Raiffesen Bank), domnul Valentin Lazea (BNR) si domnul Nicolaie Chidesciuc (ING).

  

2009-2010

Președinte: Ştefania Apostol

Discover the UN

noiembrie 2010, Project Manager: Victor Dumitrache

Un proiect realizat în parteneriat cu UNDP și UNFPA, pe tema asistenței pentru dezvoltare, sub forma unor conferințe desfășurate în ASE și Universitatea de Medicină, urmate de două săptămâni de studii de caz, conferințe, seminarii și workshopuri.

Economics through a Macrofying Glass

17 – 25 iulie 2010, Project Manager: Raluca Enache

Şcoală de vară de 10 zile în care cei 25 de participanți au beneficiat de seminarii cu Prof. Lajos Bokros, Phd și invitați de la FMI, BNR, Ambasada Marii Britanii, Ambasada SUA și economiști reprezentând sectorul financiar – bancar din România.

2008-2009

Președinte: Loredana Coşcotin

Economics through a Macrofying Glass

4-8 mai 2009, Project Manager: Ştefania Apostol

In contextul starii actuale, 40 de studenti pasionati de macroeconomie au incearcat sa gaseasca solutiile potrivite pentru a trata criza economica cronica, ce se pare ca a depasit cu mult parametrii unei simple schimbari ciclice.

In urma acestei experiente, tinerii au acumulat cunostinte solide si au gasit raspunsuri la intrebarile pertinente, care, pana atunci, au fost adresate doar economistilor,  si-au format o parere personala, obiectiva referitoare la consecintele colapsului financiar, atat asupra celor usor de anticipat, cat si a celor imprevizibile.

In cadrul proiectului, invitati de seama din domeniul economiei au venit sa isi impartaseasca cunostintele acumulate de-a lungul timpului, oferindu-le participantilor oportunitatea de a-si forma noi perspective si viziuni, care, cu siguranta, depasesc limitele abordarii la nivel pur teoretic. Printre acestia s-au numarat:

– Lajos Bokros, profesor la Central European University, director la Banca Mondiala, ministru de finante al Ungariei, consilier economic principal al prim-ministrului Croatiei si presedinte al Bursei de Valori din Budapesta;
– Tony Lybek – reprezentant regional al FMI pentru Romnia si Bulgaria;
– Bogdan Baltazar – consultant financiar si fost presedinte al BRD;
– Valentin Lazea – economist Sef la BNR;
– Florin Catu – economist Sef n cadrul ING;
– Gabriel Sincu – senior manager Mazars Romnia;
– Camelia Savoiu communication manager Lafarge Romnia

Selectia participantilor s-a facut pe baza unui formular de aplicare, urmat de un interviu.

Mai multe detalii puteti gasi vizitand site-ul emg.econosofia.org.

Economics through a Macrofying Glass are la temelie dorinta de a transforma mediul economic, social si politic, prin formarea unei comunitati de tineri cu potential ridicat.

Parteneri: Expert Serv, Raiffeisen-banca pentru locuinte, Mazars, Lafarge, Libertas , Cafe Bohme si Violeta’s Vintage Kitchen.

2007-2008

Președinte: Denis Gorea

Economics through a Macrofying Glass

5-14 mai 2008, Project Manager: Robert Bîtcă

Economics through a Macrofying Glass s-a desfășurat sub forma unei serii de seminarii pe teme de macroeconomie și politici publice cu invitați din conducerea Băncii Mondiale, FMI, BNR, Bancpost  și Ensight Management Consulting. Acest proiect are o tradiție încă din 2002 iar cei 40 de participanți au trecut printr-un proces riguros de selecție.
Ceea ce face special acest proiect este faptul că invitatul nostru principal, Lajos Bokros, le împărtășește studenților pe parcursul celor 10 zile din cunoștințele acumulate ca director al Băncii Mondiale, ministru de finanțe și președinte al Bursei din Budapesta.

Econosofia Debate Sessions

14-22 aprilie 2008, Project Manager: Irina Andone

Econosofia Debate Sessions este un proiect în care discuţiile se încing, spiritele se aprind, limbile se dezleagă, iar minţile se deschid!

Proiectul s-a desfășurat sub forma unor dezbateri pe teme macroeconomice – şi nu numai – precedate de training-uri de comunicare, public speaking şi debate skills. Aflat la a doua ediţie, EDS 2008 a reunit studenţi din universăţile bucureştene interesaţi să se dezvolte personal şi profesional cu ajutorul educaţiei non-formale. Organizarea proiectului sub forma unei competiţii a stimulat dorinţa studenţilor de a se informa continuu şi a-şi dezvolta gândirea critică şi spiritul analitic.

2006-2007

Președinte: Veronica Preotu

Conferința „Tineri Economiști” organizată de BNR și CEROPE

Bîtcă Robert, Preotu Veronica, Radu Gabriela, Toniţa Ana-Maria

Pe 10 septembrie 2007, Banca Naţională a României a organizat, în colaborare cu Centrul Român de Politici Economice, conferinţa „Tinerii economişti” (Ediţia a V-a), cu tema: România în Uniunea Europeană: oportunităţi şi provocări. Participanţii au fost selectaţi dintre cercetătorii, cadrele didactice şi studenţii români în vârstă de până la 35 de ani. Echipa Econosofia a prezentat lucrarea Influenţa adoptării Euro asupra ciclicităţii economice. Această lucrare analizează in primul rând gradul de sincronizare a economiei româneşti cu Zona Euro, pentru a observa în ce măsură aceasta satisface unul dintre criteriile zonei monetare optime, respectiv sincronizarea ciclurilor economice. Al doilea scop este acela de a observa dacă sincronizarea ţărilor din Zona Euro a crescut odată cu adoptarea monedei unice, pentru a dovedi endogenitatea zonei monetare optime. Lucrarea va fi publicată, conform tradiţiei, în colecţia Biblioteca BNR.

Changing Currency, Redefining Economics

2-11 mai 2007, Project Manager: Denis Gorea

Proiectul a constat în 8 zile de seminarii cu invitatul nostru special şi a oferit studenţilor posibilitatea de a aprofunda cunoştinţele în domeniul macroeconomic. Acest proiect este unic în ţara noastră prin faptul că a presupus familiarizarea participanţilor cu expertiza Băncii Mondiale prin seminariile predate de domnul profesor Lajos Bokros, Director la Banca Mondială (1996-2004). Această expertiză va permite cunoaşterea, interpretarea şi găsirea unor soluţii de către studenţi la problemele cu care se confruntă ţările din Europa de Sud-Est în procesul de aderare la zona monetară europeană. Proiectul s-a bucurat de prezenţa invitaţilor din domeniul financiar-bancar precum: Mihai Ion, preşedintele Raiffeisen Asset Management; Florin Ilie, Director pieţe de capital ING bank; Valentin Lazea, economist-şef BNR; Florin Cîţu, economist-şef ING România; Mugur Tolici – consilier BNR; Anca Paliu Dragu – asistent economic FMI. Acestia au dezbătut cu participanţii asupra unor teme de importanţă majoră în contextul adoptării monedei Euro.

Echipa organizatoare, participantii si domnul Lajos Bokrosccre-022.jpgFlorin Citu, economist-sef INGAnca Paliu-Dragu, Fondul Monetar InternationalMugur Tolici, consilier al guvernatorului BNRValentin Lazea, economist-sef BNRDomnul Bokros si membrii Econosofia la Carul cu BereMugur Tolici, consilier al guvernatorului BNRDomnul Bokros si Denis Gorea, project manager CCRE

Econosofia Debate Sessions

Project Manager: Laura Roman

Cel mai îndelungat proiect al clubului Econosofia, care a presupus traininguri de dezbateri pentru participanţi în 2006 şi 5 luni de dezbateri săptămânale în 2007 pe teme din domeniul economic şi politic. La fiecare dezbatere a fost invitată câte o personalitate importantă din domeniul de discuţie al dezbaterii. (Discuţia cu participanţii a avut formatul unei mese rotunde.) Dezbaterile au fost urmate de mese rotunde, în cadrul cărora participanţii au avut posibilitatea de a discuta de la egal la egal cu invitaţii. Tot în cadrul proiectului au fost organizate 3 forumuri deschise axate pe procesul de integrare a României în Uniunea Europeană. La ultimul forum, participanţii au avut posibilitatea să dezbată în prezenţa unui public larg şi au fost recompensaţi cu diplome şi premii. La sfârşitul proiectului putem spune că ne-am îndeplinit scopul, deoarece participanţii s-au dezvoltat din punctul de vedere al capacităţii de argumentare şi abilităţii de a vorbi în public şi au acumulat cunoştinţe în domeniul economic şi politic-instituţional. Credem că acest proiect a fost o provocare şi pentru noi, nu doar pentru participanţi, pentru că a presupus o implicare a organizatorilor pe parcursul unui an.
Printre invitaţi s-au numărat: Dragoş Pîslaru, Manager General GEA Strategy & Consulting; Cristian Pîrvulescu, Preşedinte al Asociaţiei Pro Democraţia şi decan al Facultăţii de Ştiinţe Politice a SNSPA; Mircea Vasilescu, redactor-şef Dilema Veche; Sorin Ioniţă, Director de Cercetare în cadrul SAR (Societăţii Academice din România), Sorin Cucerai – Asociaţia liberalism.ro; Liviu Voinea, Director Executiv GEA (Grupul de Economie Aplicată); Sever Voinescu, jurnalist Cotidianul şi colaborator Dilema Veche, Lidia Moise, Editor Macroeconomie NewsIn, Radu Vasilescu, Director Pensii ING Asigurări de Viaţă.

Revista Econosofia

Project Manager: Maria Polipciuc și Dragoș Prioteasa

Este prima revistă online din România care publică articolele studenţilor. Este o publicaţie lunară, deschisă pentru toţi studenţii, în care apar articolele selectate de către membrii Econosofia. Revista este divizată în cinci secţiuni: Economie, Pieţe Financiare, Internaţional, Companii şi Analize. Pentru a facilita un dialog între autor şi cititori, revista presupune şi posibilitatea de a lăsa comentarii de către cititorii revistei. În contextul în care în lume presa scrisa este depăşită de presa online, credem că revista va ajuta studenţii cu pentru cercetare să-şi perfecţioneze abilităţile de comunicare în scris.

2005-2006

Președinte: Monica Neagu

Economics through a MacroFying Glass

22-31 Mai 2006, Project Manager: Monica Neagu

Proiectul Economics through a MacroFying Glass s-a constituit într-un plus de experiență și un plus de cunoaștere pentru fiecare dintre participanți. Obiectivele proiectului au constat în selectarea celor mai buni 40 de studenți cu potențial pentru a deveni profesioniști în domeniu, punerea în practică a aspectelor teoretice însușite pe parcursul dezbaterilor și, în același timp, facilitarea dialogului între reprezentanții sectoarelor din economia românească și tinerii participanți.

Evenimentul a beneficiat de prezența în exclusivitate a prof. univ. dr. Lajos Bokros, consilier pe probleme economice al Croației și Poloniei, fost Director la Banca Mondiala în 1996-2002, fost ministru al Ungariei, fost chairman și CEO al Băncii Centrale din Budapesta. Venit pentru al treilea an consecutiv în România, la invitația clubului Econosofia, Prof. Bokros a oferit studenților participanți la seminarii șansa de a învăța de la un adevărat specialist. Printre temele prezentate de domnia sa s-au numărat: influențele perioadei comuniste asupra economiei românești, tranziția economică, privatizarea în economiile post-comuniste, restructurarea economică, politici fiscale.

Atât prin seminariile susținute de prof. Lajos Bokros, cât și prin conferințele care au avut ca invitați personalități din domeniul economic și politic – Valentin LAZEA, Bogdan BALTAZAR, Dorin MÂNTESCU, Varujan VOSGANIAN, studenții au avut ocazia de a înțelege noțiuni de macroeconomie, fiscalitate, tranziție economică în țările foste comuniste – exemplul României, sistemul bancar. Prin intermediul prezentărilor din cadrul Lafarge Lunch Break, participanții au putut interacționa cu manageri ai companiei Lafarge România: Camelia SĂVOIU, Sorin PETRESCU, Gabriel MĂTĂUAN și Corneliu FECIORU.

Economics through a MacroFying Glass s-a încheiat cu un concurs de eseuri intitulat Monopol versus Oligopol, organizat în colaborare cu partenerul exclusiv – Lafarge Romania. Din cele 15 eseuri realizate de către studenți, au fost alese trei pentru a fi premiate. Premiile au constat în cărti oferite de către Lafarge România. Câștigătorul premiului I a obținut și o excursie de studiu la Paris, în care a însoțit echipa Lafarge România la uzinele Lafarge din Franța.

Risk Management

22-24 martie, Project Manager: Alex Bernea

Risk Management a constat într-o serie de conferințe și seminarii la care au fost invitați profesioniști ai mediului economic. Seminariile au fost menite să aducă în mediul universitar specialiști din domeniile asigurărilor, bancar și pieței de capital care pot clarifica studenților și dezbate cu aceștia practicile curente ce stau la baza strategiilor de risk management.

Obiectivele proiectului au fost susținerea studenților în cunoașterea activității și a obstacolelor pe care le întâmpină instituțiile financiar bancare, colaborarea cu instituții financiar-bancare și sprijinirea studenților în ceea ce priveșste aflarea riscurilor pe care managerii acestor instituții trebuie să și le asume.

Proiectul a avut ca invitați pe Lucian ANGHEL, Director Adj Trezorerie BCR; Bogdan BALTAZAR, Senior Partner & President, Baltazar, Bloom & Pîrvulescu; Răzvan SZYILAGYI, Assets & Liabilities Manager,Raiffeisen Bank; Conf univ.Dr. Victor DRAGOTĂ, Facultatea de Finanțe, Asigurări, Bănci și Burse de Valori, ASE București; Radu LIMPEDE – analist financiar; Ion LUPU, Director departament Clearing, Bursa Română de Mărfuri; Cristi TUDORESCU, Senior Analyst Vanguard, SSI.

Seminariile au avut ca teme de discuție piețele financiare, riscul de piață – componentă a riscului financiar, dimensiunile și politica riscului de piață; legatura cu riscul de afaceri; riscul de „Equity”, riscul ratei dobânzii – risc de trading, risc general de piață, risc specific, riscul de “gap”, riscul valutar, riscul prețului mărfurilor. De asemenea, s-a discutat și despre măsurarea riscului de piata: „Value at Risk” (VAR), RAROC și modele interne, despre testarea la stress și analiza de scenario, cât și despre riscul de lichiditate și riscul de dobândă.

2004-2005

Președinte Nora RUSU

Seminarii de politică monetară

6-9 decembrie 2004, Project Manager: Nora Rusu

Între 6 – 9 decembrie 2004, au avut loc dezbateri între specialiștii în politica monetară din România și studenții dornici să-și îmbunătățească cunoștințele în acest domeniu. Printre temele de dezbatere s-au regăsit: evoluția politicii monetare în România după 1990; influența politicii de curs de schimb asupra deficitului de cont curent; provocări pentru politica monetară în anul 2005 (sistemul electronic de plăți, deplina liberalizare a conturilor de capital, denominarea monedei naționale, trecerea la regimul de țintire a inflației); interferența politicilor monetare și fiscale în România.

Proiectul s-a bucurat de participarea următorilor invitați: Teodor BUFTEA, Directorul direcției de politică monetară al BNR, Eugen DIJMĂRESCU- Viceguvernator BNR, Valentin LAZEA – Economist șef BNR, Prof. univ. Daniel DĂIANU, Conf. univ. Claudiu DOLTU.

Simulări UE

9-10 decembrie 2004, Project Manager: Roxana Chesoi

Proiectul a fost organizat sub forma unor conferințe cu rol de informare asupra instituțiilor europene și simulări ale procesului decizional la nivelul Uniunii Europene, adresându-se studenților interesați de analiza și înțelegerea structurii instituționale a UE, procesul decizional și aspecte relaționale între mediul instituțional românesc și cel european.
Simulările au luat forma unor dezbateri, fiecare participant deținând o funcție sau reprezentând o țară sau o instituție europeană direct implicată în problematica dezbătută (ex: deficitul bugetar, aderarea Turciei, imigrația ilegala, PESC).

Proiectul a beneficiat de prezența unor invitați precum: Nicolae IDU – Director Institutul European Român; Marene SVENDSEN – Ministerul Integrîrii Europene ; Cristian PÎRVULESCU – Președinte ProDemocrația ; Laurențiu DINU – Consilier Ministerul Integrării Europene.

Programul de practică la Ministerul Afacerilor Externe, Eximbank, Raiffeisen Bank.

The European Challenge

4-8 aprilie, Project Manager: Elena Spătaru

Proiectul s-a desfășurat în perioada 4-8 aprilie 2005, fiind a doua ediție a seriei de simulări UE, prima etapă având loc în 9-10 decembrie 2004. Proiectul a constat în două etape, propunându-și să contribuie la formarea unei imagini clare în rândul tinerilor participanți asupra instituțiilor europene, procesului decizional la nivelul UE, aspectelor relaționale dintre instituțiile europene și România.

Principalele obiective au fost: informarea cu privire la atribuțiile instituțiilor europene, procesului decizional la nivelul UE (construirea de coaliții, dezvoltarea capacitații decizionale, ajungerea la un consens, menținerea poziției și puterea de influență), înțelegerea de către tineri a contribuției pe care ei o pot aduce în cadrul procesului de integrare a României, analiza mediului politic românesc în raport cu structurile politice europene.

Prima etapă s-a desfășurat pe parcursul a trei zile în timpul cărora au avut loc conferințe și dezbateri între studenți și personalități printre care Ludovic ORBAN, negociatorul-șef cu UE, consilieri ai miniștrilor implicați în acest proces, cât și jurnaliști și analiști politici. A doua etapă s-a desfășurat pe parcursul a două zile și a constat în simularea activității instituțiilor Uniunii Europene, a Consiliului de miniștri și Parlamentului European, sub forma unor dezbateri, fiecare participant deținând o funcție sau reprezentând o țară sau o instituție europeană direct implicată în problematica dezbatută. Funcțiile au fost trase la sorți.

Invitații evenimentului au fost: Răzvan Mihai UNGUREANU – Ministrul Afacerilor Externe, Ene DINGĂ – Ministrul Integrării Europene, Ion CRISTOIU – jurnalist, Sorin Roșca STĂNESCU – jurnalist, Robert TURCESCU – jurnalist, Stelian TĂNASE – jurnalist, Mihai CONSTANTIN – jurnalist, Bogdan CHIREAC- analist politic, Cristian PREDA – analist politic, Toader PALEOLOGU – analist politic, Gabriela DRĂGAN –Director Studii Economice Institutul European din România, Dorin MÂNTESCU – consilier al Ministrului Finanțelor Publice, Cristian PÎRVULESCU – președinte ProDemocrația.

Printre temele propuse pentru discuție se regăsesc: evoluția României spre Uniunea Europeana – punctarea principalelor transformări în mediul economic, social, politic și cultural ; poziționarea actuală a României în relațiile cu Uniunea Europeană – abordări din punctul de vedere: al mediului macroeconomic, al mediului politico-instituțional ; adaptarea mediului politic românesc la structurile politice europene – situația politică actuală, aspecte ideologice ale partidelor europene, crearea structurilor politice românești necesare Parlamentului European.

Dealing with a Functional Market Economy. Romania’s case

9-13 mai 2004, Project Manager: Nora Rusu

Proiectul adresat studenților și masteranzilor din ASE s-a desfășurat pe parcursul a 5 zile de seminarii, având ca obiectiv intermedierea întâlnirii dintre participanți și profesori de renume mondial, tema discuțiilor fiind provocările unei economii de piață funcțională.

Invitații principali au fost Prof.Dr.Lajos BOKROS, de la Universitatea Central Europeană, Budapesta, Consilier Economic Principal al Primului Ministru al Croației, Consilier Economic al Vice-Prim Ministrului Poloniei și fost Director la Banca Mondială – Private and Financial Sector Development (1996–2004), și Ministrul de Finanțe al Ungariei (1995 – 1996). Pe lângă acesta, au participat invitați economiști precum: Prof. univ. Mugur ISĂRESCU, Guvernatorul BNR; Ionuț POPESCU, Ministrul Finanțelor Publice; Valentin LAZEA, Economișt Șef BNR; Prof. univ. dr. Daniel DĂIANU.

Temele de discuție s-au axat pe : fluxurile de fonduri între sectoarele unei economii deschise; legaturile dintre politica fiscală și contul curent; opțiunile de politică macroeconomică într-o economie în tranziție; restructurarea și privatizarea marilor întreprinderi și modernizarea sectorului financiar; legături între sectorul financiar și restructurarea economică; modernizarea sistemului fiscal și reformele adoptate.

2003-2004

Președinte Siegfried Mureșan

România în UE: premise și perspective

15-19 martie 2004

Obiectivele seriei de conferințe au fost: facilitarea dialogului activ între actualii factori de decizie din mediul economic și politic-instituțional din România, și tinerii participanți, viitori factori de decizie, familiarizarea cu nuanțele integrării economice a României, înțelegerea contribuției pe care tinerii o pot aduce în cadrul procesului de integrare a României în structurile euro-atlantice crearea unei comunități a viitorilor leaderi si specialiști în mediul economic și politico-instituțional prin conturarea unor scenarii privitoare la rolul care-l poate juca România în contextul European mereu în schimbare.

Pe lângă acestea, pe parcursul întâlnirilor, s-au mai atins puncte precum: beneficiile și costurile aderării României la Uniunea Europeană, poziționarea actuală a României în relațiile cu UE și transformările în mediul economic, social, politic și cultural, procesul de integrare a altor țări în Uniunea Europeană – impactul asupra României, posibile scenarii de evoluție în urma modificării diverșilor factori care definesc relația România – Uniunea Europeană.

Deschiderea oficială a avut ca invitat special pe Ministrul de Externe Mircea Geoană. Printre ceilalți invitați ai seriei de conferințe au fost: Jonathan SCHELLE, Șeful Delegației Comisiei Europene în România; Hildegard GACEK, Director BERD România; Martin QUINN, DG Enlargement, European Comission; Vasile PUȘCAȘ, Ministru Delegat-negociator șef la Uniunea Europeană; Prof. univ. dr. Mugur ISĂRESCU, Guvernatorul BNR; Mihai TĂNĂSESCU, Ministrul Finanțelor Publice; Bogdan BALTAZAR, Președinte BRD-GSC; Enache JIRU, Secretar de Stat în Ministerul Finanțelor Publice; Eugen DIJMĂRESCU, Ministru Delegat pentru Comerț; Ionel BLĂNCULESCU, Ministru Delegat al Controlului; Stere FARMACHE, Director General BVB, Dan PASCARIU, Președinte HVB România, Prof. Univ Dr. Nicolae DĂNILĂ, Președinte BCR, Radu GHEȚEA, Președinte ARB, Prim-Vicepreședinte Alpha Bank, Elena PETCULESCU – Președinte Banc Post; Florin POGONARU, Președinte Asociația Oamenilor de Afaceri din România; Dinu PATRICIU; Ted LATTIMORE; Graeme JUSTICE, Reprezentant Rezident al Fondului Monetar Internațional în România.

Conferința Premisele și perspectivele integrării României în Uniunea Europeană

12 mai 2004

Clivajul politic în perspectiva alegerilor locale și generale: orientări și motivații – Cristian PÎRVULESCU

2002-2003

Președinte Siegfried Mureșan

Seria de conferințe Reforma Structurală în România, realizată sub Înaltul Patronaj al Primului Ministru al României.

25 – 30 noiembrie 2002

Evenimentul a reunit 40 din cei mai buni studenți interesați de temele supuse discuției și a avut ca misune formarea unei imagini mai clare asupra stadiului reformei structurale în România, în randul participanților. Proiectul și-a propus, de asemenea, să fie un loc deschis dezbaterii unde factorii de decizie să devină receptivi la soluțiile propuse de studenți.

Dintre temele propuse pentru discuție, s-au numărat: reforma structurală în Centrul și Estul Europei, reforma instituțională și cadrul instituțional, acordurile cu organismele financiare internaționale, privatizarea marilor întreprinderi de stat (menționate în acordurile cu FMI și BM), arieratele în economia românească, disciplina financiară, rolul IMM-urilor în economia românească, dezvoltarea sectorului privat, climatul investițional în România, efecte pozitive și modalități de atragere a investițiilor, mediul de afaceri românesc.

Invitatul special a fost : Prof. Dr. LAJOS BOKROS – Consilier Economic al Premierului Croației, Consilier Economic al Vicepremierului Poloniei, Director Banca Mondială Europa de Est și Asia Centrală. Printre ceilalți invitați care au participat la dezbateri se numară: Adrian Năstase – Prim Ministru al României, Mugur Isărescu – Guvernatorul BNR, Ziad Alahdad – Șeful Biroului Băncii Mondiale în România, Jonathan Scheele – Șeful Delegației Comisiei Europene, Mihai Tănăsescu – Ministrul Finanțelor Publice, Prof.univ.dr. Daniel Dăianu, Radu Ghețea – Președinte ARB, Bogdan Baltazar – Președinte BRD-GSG, Elena Petculescu – Președinte Banc Post, Stere Farmache – Director General BVB, Fergus CASS – Președinte Consiliul Investitorilor Străini în România și Președinte Unilever Europa Centrală și de Sud, Sergiu Oprescu – Președinte BVB, Valentin Lazea – Economist Șef BNR, Florin Pogonaru – Președinte Asociația Oamenilor de Afaceri.

Cele mai importante momente ale seriei de conferințe au fost urmărite de partenerii noștri media: Piața Financiara, Bursa, Rompres, Adevărul Economic, Mediator. Proiectul a fost premiat de REVISTA CAPITAL cu 4 Premii OSKAR în numarul Aniversar din 4 decembrie. Extras din Revista Capital: “se acorda Clubului Econosofia 4 Premii Oskar deoarece a reușit să adune la Seria de Conferințe Reforma Structurală în România mai multe personalități decât a reușit vreodată o agenție de PR în România.”

Seria de dezbateri România între NATO și UE: o abordare politică, economică și socială

11 – 13 decembrie 2002

ADRIAN SEVERIN – Președinte al Adunării Parlamentare OSCE

26 martie 2003 – întalnire Anneliese Anghel, Manager Resurse Umane la Rompetrol

Programul de practică pentru studenți ediția 2003

A oferit ocazia de a fi intermediate 100 de locuri de practică la urmatoarele instituții: Banca Națională a României, Ministerul Industriilor și Resurselor, Delegația Comisiei Europene în România.

Practica în cadrul Ministerului Industriilor și Resurselor a cuprins teme precum: aspecte și implicații ale procesului de privatizare și eficientizare a sistemului energetic național; cooperare la nivel internațional; rolul organismelor internaționale; programe de dezvoltare, necesitatea investițiilor, modalități de atragere a capitalului, finanțarea în sistemul energetic românesc, fonduri din Uniunea Europeană și alte surse externe, surse interne de finanțare, politică de garanții și subvenții, implicații. Invitat al acestui program a fost Dl. Anton Vlădescu – Dir Adj Transelectrica, care a vorbit pe tema Producției naționale de energie.

Parteneriat cu Oeconomica

editată de Societatea Română de Economie pentru publicarea în numărul 4/2003 a studiului cu tema Liberalizarea pieței de energie electricaă de către Alin Angheluță, Mioara Băncescu, Anca Gruiță, Nora Rusu, Cosmin Tănase, Ana Ureche.

13 mai – întâlnire cu reprezentantul FMI în România, Graeme JUSTICE, la Institutul Bancar Român

2001-2002

Președinte Dan Cătăneț

Conferințele Econosofia:

 • Modernizarea trezoreriei și relația cu BNR – Enache JIRU, Directorul General al Trezoreriei Statului
 • Integrarea Europeană – Barometrul EURO – Cristian PÎRVULESCU – Analist politic, Decan al Facultății de Știinte Politice din cadrul SNSPA București și Președinte al Asociației Pro Democrația
 • Sistemul financiar internațional în Argentina. Criza din Argentina. Rolul FMI- Daniel DĂIANU

Evoluția sistemelor financiare în țările din Europa Centrala și de Est

18 mai 2002

 • conferinta cu dl. Leszek BALCEROWICZ, președintele Bâncii Naționale a Poloniei – în parteneriat cu Ambasada Poloniei.

Seria de conferințe Sistemul Bancar în România

22 – 30 aprilie 2002

Pe parcursul unei săptămâni, au avut loc întalniri între cele mai influente personalități din mediul bancar și cei mai buni studenți interesați de domeniu. Evenimentul a avut urmatorii invitați, respectiv, teme de discuții:

 • Dan Pascariu – Președinte HVB România, Iosif Pop – Președinte Banca Transilvania și Radu Grațian Ghețea – Prim Vicepreședinte Alpha Bank – Evoluții, tendințe și probleme ale sistemului bancar în România și pe plan mondial.
 • Ionel Blănculescu – Președinte AVAB și Nicolae Cinteză – Director la Direcția de Supraveghere a BNR – Probleme privind creditarea în economia românească.
 • Valentin Lazea – Economistul șef al BNR – Instrumente de politică monetară și eficiența lor. Predictibilitatea falimentelor bancare.
 • Laurențiu Mitrache – Vice-Președinte Volksbank România, George Mucibabici – Prim-Vice-Președinte Banca Comercială Ion Țiriac și Dr. Ilie Mihai – Vice-Președinte Banca Comercială Română – Reforma în sistemul bancar românesc.
 • Liviu Cotora – Managing Director INTEGRATOR SAP ROMÂNIA – Risk Management: abordare prin modele, transpunere în soluție informatică
 • Maria Buga – Director Direcția Piețe de Capital Banca Română pentru Dezvoltare, Anca Dumitru – Director General RASDAQ, Paul Ichim – Consilier al Ministrului Finanțelor Publice, Septimiu Stoica – Vicepreședinte Bursa de Valori București – Sistemul bancar românesc și piața de capital.
 • Bogdan Baltazar – Președinte Banca Română pentru Dezvoltare – Privatizarea în sistemul bancar românesc.
 • Prof. univ. dr. Varujan Pambuccian – Președintele Comisiei pentru Tehnologia Informației și Comunicațiilor din Camera Deputaților și Radu Negrea – Secretar general Asociația Română a Băncilor – Tendințe în sistemul bancar românesc.
 • Elena Petculescu – Președinte Banc Post – Privatizarea băncilor în sistemul bancar românesc.
 • Salvatore Candido – Președinte BERD, Prof.univ.dr. Daniel Dăianu, Sorin Teodoru – Financial Sector Specialist, Banca Mondială, Florin Pogonaru – Președinte Asociația Oamenilor de Afaceri din România – Sistemul bancar românesc și instituțiiile financiare internaționale.
 • Petre Bunescu – Director General Adjunct Banca Română pentru Dezvoltare, Doru Lionachescu – Vice-Președinte Citibank – Creditarea în economia românească.
 • Prof.univ.dr. Violeta Ciurel – General Manager, Servicii financiare persoane fizice, ING România și Fănel Plopeanu – Vice-Președinte Omniasig, Bogdan Andriescu – Președinte UNSICAR și Gabriela Gavrilescu – Director la Direcția de Reglementare din Comisia de Supraveghere a Asigurărilor – Sistemul bancar românesc și piața asigurărilor.
 • Prof.univ.dr. Mișu Negrițoiu – Manager Corporate Financial Services & Investment Banking ING România – Produse și servicii bancare. Strategii bancare.
 • Cristela Moldoveanu – Vice-Președinte Citibank – Produse și servicii bancare. Marketing bancar.
 • Nicolae Petreanu – Economist Șef al Eximbank și Emil Bituleanu – Direcția Credite și Marketing Finansbank – Strategii bancare.
 • Prof.univ.dr. Lucian Croitoru – Consilierul Guvernatorului BNR și Prof.univ.dr. Cornel Târhoacă – Influențele contextului macroeconomic asupra sistemului bancar.
 • Prof.univ.dr. Mugur Isărescu – Guvernatorul Băncii Naționale a României – Rolul Băncii Naționale a României în perspectiva aderării la Uniunea Europeană.
 • Marinel Burduja, Vice-Președinte Raiffeisen Banca Agricol și Prof. univ. dr. Claudiu Doltu – Evoluția și tendințele sitemului bancar în România
 • Prof. univ. dr. Gheorghe Manolescu – Președinte Institutul de Cercetari Financiare și Monetare, Prof. univ. dr. Aurel Berea – Consilier al Președintelui BCR – Strategii bancare. Recrutarea și formarea specialiștilor și leaderilor în sistemul bancar.
 • Prof. univ. dr. Florin Georgescu – Președintele Comisiei Buget – Finanțe – Bănci din Camera Deputaților. Problemele sistemului bancar.
 • Mihai Tănăsescu, Ministrul Finanțelor Publice – Impactul politicii bugetare asupra dezvoltării sistemului bancar.
 • Enache Jiru – Secretar de Stat în Ministerul Finanțelor Publice și Paul Prodan – Director Financial Markets & Asset Management – Trezoreria statului și sistemul bancar.

Seria de conferințe Cadrul instituțional al României de piață

26 – 30 noiembrie 2001

Au fost invitați reprezentanți din mediile financiar-bancar, de asigurări și bursier și principalele instituții din fiecare piață: BNR, Ministerul Finantelor Publice, BCR, ARB, Eximbank, ING România, UNSAR, BVB, Rasdaq, ANSVM, CNVM, AVAB, APAPS.

Programele de practică pentru studenți s-au desfășurat în cadrul următoarelor instituții: Banca Națională a României, Ministerul Finanțelor Publice, Bursa de Valori București, Rasdaq în perioada decembrie-iulie 2002 pentru 54 de studenți.

2000 – 2001

Președinte: Dan Cătăneț

Conferința De ce nu mai scade inflația?

17 mai 2001

 • susținută de Lucian CROITORU – consilier guvernamental și Prof.univ.Claudiu DOLTU

Lansarea revistei electronice Econosofia

16 mai 2001

 • cu invitați speciali Stelian TĂNASE și Ilie SERBĂNESCU

Conferința Fenomenul Internet în România

3-5 aprilie 2001

 • la care au participat numeroși invitați din domeniile software, telecomunicații și bancar.

Primele conferințe Econosofia:

 • Piața de capital internațională – Daniel DĂIANU
 • Redefinirea rolului României într-o Europă unită – Adrian SEVERIN
 • Consiliul monetar și posibilitatea de a stăvili inflația – Claudiu DOLTU
 • Construcția politică europeană – Cristian PÎRVULESCU
 • Corelarea politicii financiare românești cu economia națională și mondială – Mugur ISĂRESCU

Deschiderea oficială a clubului Econosofia
29 februarie 2000

Reclame