Joi, 31 martie, participantii Econosofia Conference : Eurozone Crisis au avut ocazia de a dezbate, impreuna cu domnul Nicolae Chidesciuc, economist sef al ING, efectele pe care o eventuala destramare a zonei Euro le-ar genera, atat din punct de vedere economic, cat si privind aspectele social-politice.

Luandu-se in considerare o serie de indicatori macroeconomici, precum cursul de schimb real, productivitatea, dar si salariile reale, s-au discutat discrepantele aparute intre tarile zonei Euro, fiind, totodata, abordata si situatia unor tari precum Italia, Spania si Portugalia.

Pornind de la situatia Greciei si a eforturilor Guvernului sau de a reda increderea intr-o economie cu niveluri ale deficitului si datoriei publice semnificative, au fost analizate si masurile luate in Romania, in aceasta perioada instabila. A fost argumentat faptul ca, din punct de vedere al politicii monetare, BNR ar trebui sa adopte masuri mult mai agresive pentru a minimiza deviatia ratei inflatiei fata de nivelul impus de BCE.

La sfarsitul conferintei s-a evidentiat o posibila solutie pe termen lung a acestei crize,si anume, implementarea unei politici fiscale de tip federal, care ar putea imbunatati operatiunile politicii monetare, si ar facilita transferurile intra-comunitare, aparute in momente de divergenta ciclica, avand, in final rolul stabilizarii nivelului cererii.

Reclame